10 x MADRID

 

Plaza Mayor & Puerta del Sol
Goed, ik kende dan niet veel van Madrid, maar google bracht me snel bij deze twee pleinen. Ze zijn dan ook übertoeristisch en daar moet je van houden. Wel is het leuk om er even geweest te zijn. Vooral Plaza Mayor is leuk voor een drankje (pas op dat je niet belazerd wordt). Puerta Del Sol is op zich niet zo’n boeiend plein, maar het is wel de “deur” naar heel veel winkelstraten. Zo  komen er alleen al op het plein 5 straten uit die bewoond worden door Berschka’s, Stradivariussen, Zara’s en andere kleding- en schoenenwinkels. Op het plein zelf kun je terecht voor de Apple Store en een Topshop. Dat is dan natuurlijk wel weer leuk om even te zien.

Plaza de Santa Ana
Op zoek naar een plein waar je in de avond gezellig een drankje kunt drinken? Ga dan naar Plaza de Santa Ana. Een handjevol restaurants / barretjes willen je hier maar al te graag op hun terras hebben, maar doen dit zonder je naar binnen te hosselen. Prettig! Het plein is niet heel groot, maar geldt wel als één van de bekende pleinen onder de locals. Dit omdat de stadsschouwburg “Teatro Espanol” aan het plein gevestigd is. Veel gasten van het theater drinken na de voorstelling nog gezellig een drankje en dat maakt dat het altijd druk is op het plein. Daarnaast zit het bekende ME Madrid hotel aan de andere kant van het plein. Hier kun je overigens in de avond terecht bij de rooftop bar voor een leuk uitzicht over het plein. Je betaald echter wel 20 euro entree, wat goed is voor 1 gratis consumptie. Neem de allerduurste cocktail, anders wordt je cola wel erg duur 😉

Mercado de San Miquel
Jaaa! Of je nu veel van eten houdt of eigenlijk niet zo’n grot eter bent. Dit vindt iedereen leuk. Alleen al het rondlopen in deze foodmarket zorgt voor een ultiem spaans momentje. In veel grote plaatsen kun je een foodhall vinden, maar deze is écht anders. Ondanks het feit dat het ‘losse ondernemers’ zijn, werken ze  toch met z’n alle samen. Zo haal je bij de eerste shop 1 of 2 stukjes sushi, kun je bij zijn buurman een pizzaslice scoren en sluit je de maal af met een paar nootjes, een ijsje of nog meer tapas gerechten. Natuurlijk allemaal onder het genot van een lekkere cocktail of sangria, want ook dat hoort bij de Spaanse cultuur. Het voordeel? Je kunt dus overal een paar kleine hapjes bestellen en die in het midden van de foodhall nuttigen. Je krijgt je drankje gewoon in een normaal glas, want de gezamenlijke schoonmaak haalt je glas op en zorgt voor jou dat ‘ie weer veilig bij zijn oorspronkelijke winkeltje terecht komt.

 

Palacio Real de Madrid
Het werkpaleis van het Koninklijke paar van Spanje. Kom je hier om Koning Felipe en Koningin Letizia de hand te schudden? Dan kom je bedrogen uit. Dit werkpaleis wordt zelden gebruikt en is daarom meer een toeristische attractie dan kantoor. Jammer? Ja een beetje wel, maar je kunt er ook je voordeel aan doen. Doordat Felipe en Letizia elders in het land aan het werk zijn, krijg jij de kans om het paleis is van dichtbij te bekijken. Er zijn dagelijks rondleidingen en één ding is zeker, je krijgt meer te zien dan dat je ooit van ons Koningspaar te zien krijgt. Helaas mag je de jurken van Letizia niet passen, maar met een beetje inbeelding, waan je je wel even net als haar.

Shoppen bij de ZARA, Sfera en Mango
Hoe vaak moet ik het nog zeggen? Ga je naar Madrid (of Barcelona) dan ga je gewoon shoppen bij de ZARA en de Mango. Natuurlijk kennen we die collecties vanuit Nederland, maar je hebt zeker zo’n 10 tot 20 procent korting, wat best prettig shopt. Benieuwd wat het verschil is met NL? Achter het rode prijskaartje, kun je in bijna alle gevallen ook het blauwe prijskaartje vinden. De rode is de Spaanse prijs, de blauwe de Nederlandse. Reken dus maar uit je verschil.

Maar ook de Sfera is een echte aanrader in Madrid. Sfera hebben we tot op heden alleen bij onze zuiderburen in Antwerpen, maar komt hopelijk nog een keer onze kant op. Collectie is vergelijkbaar met ZARA, maar dan nog iets leuker geprijsd. Dit gaat overigens niet ten koste van de kwaliteit! Voor de wat ‘jongere meiden’ onder ons zijn natuurlijk Stradivarius en Berschka goed om te bezoeken. De kleding is zeer betaalbaar, maar de kwaliteit is niet altijd je-van-het. Let dus goed op wat je koopt!

Ten slotte Oysho! Op zoek naar een pyjama, schattig slaapmasker, suuuuper cozy badjas of een mooie lace BH? Ga-naar-Oysho! Je wordt verliefd op ieder item, maar blijf je zelf wel afvragen of je het echt nodig hebt. Anders kun je in de val van miskoop lopen. Oysho is overigens ook spaans en daardoor weer goedkoper dan in bijvoorbeeld Parijs. Yaay!

De wijk Salamanca & de wijk Goya
Had ik al gezegd dat je goed kunt shoppen in Madrid? Ah mooi, want ook deze twee wijken zitten weer boordevol panden waar jij je geld kunt spenderen. In Salamanca nemen ze dat wel heel letterlijk, want hier rolt geld wel heel hard over de balk. Winkels als Chanel en Prada zijn hier te vinden en hebben geen kleine prijskaartjes. Natuurlijk wel leuk om op een terras te gaan zitten en de bekakte versie van de Spaanse vrouw te bekijken. Vervolgens kun je met de metro richting Goya, waar boetiekjes en ketens elkaar afwisselen. Hier is overigens ook een mini hippiemarkt te vinden. Verwacht geen plein vol met kramen, maar een doorgang met zo’n 20 kraampjes. Hier verkopen ze oorbellen, tasjes, sjaals en van alles meer in de hippie stijl. Leuk wanneer je op zaterdag nog een uurtje over hebt in de stad.

Parque del Retiro & Plaza de Cibeles
Wil je lekker rondwandelen, de Spaanse lucht inademen en ondertussen toch nog wat zien? Plan dan een looproute in richting Parque del Retiro via het Plaza de Cibeles. Je komt dan o.a. het ( volgens sommigen bekende) beeld met de twee leeuwen. Loop je iets verder richting het park dan waan je je even in Parijs, want een grote Arc staat je al aan te gapen. Hier kun je direct wat fraaie foto’s maken, want de setting is er heel mooi. Ongeacht het seizoen. Heb je ‘Parijs’ net gehad, wandel je vlak daarna een look-a-like van Central Park in. Inclusief de bekende ‘lake’. Ook in dit water genieten verliefde stelletjes tijdens het roeien in de bootjes(lees de vrouw geniet, de man zweet zich kapot). Blijf wat langer zitten en probeer wat stelletjes te volgen. Entertainment verzekerd!

 

Cocktail tijdens een rooftop-tour
Spanjaarden genieten van het leven! Dat merk je niet alleen aan de volle restaurants en terrasjes, maar ook aan het feit dat Madrid veel rooftopbarren kent. Op zoek naar een bezigheid voor de avond? Plan een route met 2 of 3 rooftops en drink op allemaal een gezellige cocktail. Let wel op, want veel rooftops vragen een flinke toegang, waardoor je avond nog wel is duur uit kan vallen. Ga juist op zoek naar de kleine, onbekende barretjes, waar ze écht blij zijn dat jij ze komt bezoeken.

 

O.a. eten bij Restaurante Lamucca de Prado (en reserveren…)
Op zoek naar een eettentje waar je een heerlijke salade, carpaccio, zalmfilet of peppersteak naar binnen kunt werken? Dan is Lamucca echt een aanrader. Er hangt een geweldige sfeer in het restaurant en daar draagt de inrichting van de zaak zeker aan bij. Een industriële look, maar dan met de warme gezelligheid. Het personeel is snel én aardig (wat wil je nog meer) en het eten is zo lekker waardoor je er best nog een avond wilt eten. Maar juist dat willen wel meer mensen, waardoor je écht moet reserveren. Veel locals genieten hier vanaf een uurtje of 21:00 ook maar al te graag van hun maal, dus zonder reservering maak je alleen kans wanneer je om 19:30 uur voor de deur staat. Één klein minpuntje: door de drukte brengen ze je hoofdgerecht net even te snel na je voorgerecht en kan het voorkomen dat je tafelgenoot niet stipt tegelijk zijn of haar gerecht krijgt. Maak je hier een melding van, dan wordt het echter direct voor je opgelost.
Maar Lamucca is natuurlijk niet het enige restaurant waar je fijn kunt eten. Nog een aantal tips: Restaurante O Cacho do Jose (Italiaan op Plaza de Santa Ana), Pizzaria de Tagliatella (tegenover het grote ABBA hotel Madrid), Harina (Ontbijten op het Plaza de la Indenpendencia) Antiqua Pastelaría del Pozo (Sinds heel lang kun je hier lekkere croissants halen die heel leuk verpakt worden, Calle Pozo) en ten slotte lunchen bij Palosanto in Chueca (ook weer een geweldige instagram waardige inrichting)

 

De Gran Via en Chueca
De Gran Via is misschien wel dé bekendste winkelstraat van Madrid. Grote ketens wisselen elkaar hier af en worden druk bezocht door alle toeristen. Je moet er natuurlijk wel van houden, maar goed shoppen kun je er ongetwijfeld wel. Ben je juist op zoek naar een iets apartere shop? Ga dan eens naar Chueca. Dit is de wijk die direct ‘boven’ de Gran Via ligt. In Chueca geen standaard winkels en grote ketens. Nee hier is juist ruimte gemaakt voor kleine, gezellig winkeltjes en cafétjes. Ze zijn een tikkie alternatief, maar voor souvenirs zijn de shops echt perfect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *