ROOSEVELT ISLAND

Roosevelt Island. Het duurde 5 visits aan NYC en op meer dan 40 dagen vond ik het niet boeiend genoeg. Tijdens de voorbereiding van mijn allereerste trip, ondertussen al weer 3 jaar geleden, kwam het eiland wel voorbij, maar leek het mij niet zo bijzonder. Een grote tramway, beter bekend als skilift, die me naar een ander (mini) eiland zou brengen. Ik zag er de meerwaarde niet zo van in. Dom, blijkt nu. Want ondertussen weet ik wel beter. Wanneer je in New York bent is dit juist één van de dingen die je gedaan moet hebben. Het is niet bekend bij het grote publiek en daarom ook one of NYC’s best kept secrets.

Het uitzicht
Roosevelt Island geeft je een prachtig uitzicht over de skyline van Manhattan. Het is een beetje vergelijkbaar met het uitzicht vanaf de Brooklyn Heights (het park dat direct naast de Brooklyn Bridge ligt) maar dan vanuit een ander perspectief. Je ziet namelijk vooral midtown met haar indrukwekkend hoge gebouwen. Maar niet alleen het uitzicht vanaf het eiland zelf is de moeite, nee de reis er naar toe levert ook al heel wat mooie kiekjes op. Sterker nog; je moet je best doen om de stad er lelijk op te krijgen. Het uitzicht is vanaf de tramway en vanaf het eiland zo fotogeniek dat iedereen hier wel professioneel fotograaf zou kunnen worden.

Het park
Roosevelt Island heeft niet veel inwoners. Dit komt voornamelijk omdat bijna een kwart van het eiland als park fungeert: Het Franklin D Roosevelt Four Freedoms Park. Dit rustige park steekt prachtig af bij de drukte van Manhattan. Niet alleen in gevoel, maar ook qua kleur. Alles in het park is namelijk groen (Ok, nu bruin geel vanwege de herfst) of van wit steen. Midden in het park is ook nog een ruïne te vinden van een oud ziekenhuis waar patiënten met smallpox werden behandeld. En ook al ben ik meestal een enorme cultuurbarbaar, zelfs ik vond dit echt bijzonder om te zien.

Verder op Roosevelt Island
Veel inwoners van Manhattan nemen de tramway om een potje tennis te spelen. Direct naast het station bevindt zich namelijk een tennisclub waar de elite maar al te graag een balletje slaat. Misschien een leuk idee voor mijn volgende sportieve uitdaging in de stad…

De tramway
Allemaal leuk en aardig, maar die tramway, hoe werkt dat? Het antwoord daarop is: supersimpel. Op de 59e straat en 2nd avenue is de opstapplaats te vinden. Een gewoon metro kaartje is voldoende en dus inbegrepen bij die weekkaart die je ongetwijfeld al genomen had. Met andere woorden; het bezoek is zo goed als gratis. De tram vertrekt gemiddeld zo om de 5 minuten. Zie hieronder de openingstijden van de tramway:

Sunday – Thursday                  :  6:00 AM to 2:00 AM
Friday & Saturday                    :  6:00 AM to 3:30 AM

Morning Rush Hours (M – F)  : 7:00 AM – 10:00 AM
Evening Rush Hours (M – F)  : 3:00 PM – 8:00 PM

Gaan dus! 
Volgens mij is het wel duidelijk, ik raad iedereen aan om tijdens een visit aan NYC ook even naar Roosevelt Island te gaan. Want hé zeg nou zelf. Zo’n uitzicht smeekt toch om vastgelegd te worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *