NEW IN BERLIN!

“Alleen de vogels vliegen van Oost- naar West Berlijn.” Het nummer van Klein Orkest dat iedereen even moet luisteren voor hij/zij naar Berlijn vertrekt. Tenslotte is de muur hét onderwerp van gesprek in Berlijn. Gelukkig kun je tegenwoordig met gemak van Oost naar West fietsen en kun jij je, zelfs al ben je helemaal NEW in de stad, je direct als een local voelen. Moet je wel even onderstaande tips opvolgen 😉

Vervoer in de stad
Afhankelijk van de luchthaven kun je na het vliegtuig direct door naar de stad met het openbaar vervoer. Een gemiddelde rit kost rond de 5 euro. Ga je liever in de avond met de taxi of Uber? Dan is een gemiddelde rit vanaf het verst gelegen vliegveld (Schönefeld) rond de €50,-.

Maar dan ben je er nog niet. In de stad wil je natuurlijk ook een beetje kunnen verplaatsen. Daarom is het handig om of een metro dagkaart te kopen (van 7 euro per stuk) of om een fiets te huren (ongeveer 7 tot 10 euro per dag). Het metro / tram netwerk van de stad is groot en kan je dus overal brengen. Echter zie je de stad een stuk beter (en voelt het meer local) wanneer je met de fiets gaat!

Berlijn kent ook het fietsensysteem zoals ondertussen iedere grote stad wel heeft (behalve Amsterdam geloof ik?). Huur je fiets op punt A, rij naar punt B en laat hem daar lekker achter. Nadeel: je weet nooit wat voor fiets je krijgt en of er nog genoeg beschikbaar zijn. Voordeel: je kunt gaan en staan waar je wilt, zonder je druk te hoeven maken om die fiets. Begint het ineens te regenen? Dan ruil je de fiets toch even in voor de metro?


Slapen
Om je binnen een weekend thuis te kunnen voelen in de stad, kun je in plaats van een hotel ook voor een ‘eigen appartement’ gaan. Er zijn verschillende apartementen te huren via Wimdu. Travelvalley (waar ik deze trip voor heb mogen doen) werd uitgenodigd om een weekend te verblijven in de BerlinLofts. Een mooi appartement dat van alle gemakken is voorzien en goedkoper is dan een hotel.

 • Berlinlofts – Perleberger Str. 16. Of één van de vele andere appartementen van Wimdu.nl

 

Stappen
Berlijn is één van dé uitgaansteden van Europa. Er zijn hier talloze huiskamer kroegen te vinden, waar het bier gezellig op tafel staat. Een potje tafelvoetbal met de locals? Kletsen met je nieuwe buren? Alles kan! Tegelijkertijd staat Berlijn ook vooral bekend om haar underground met (deep)house & techno muziek. In Oost-Berlijn kun je je in de avond goed vermaken op soms wat alternatieve locaties.

 

In de ochtend
Berliners houden van een goed ontbijt en je kunt dan ook op vele plekken genieten van een goede frühstück. Goed ontbijten doe je wat mij betreft bij Napoljonska. Voor zo’n 8 tot 10 euro krijg je een enorm ontbijt voorgeschoteld en kun je met gemak de dag beginnen. Aanraders: Süßes Frühstück of Käsefrühstück.

Op zondagochtend is de Flohmarkt im Mauerpark een echte aanrader. Een markt waar je zowel nieuwe als vintage items kunt scoren. Ongeveer 1/3 van de markt bestaat uit een foodgedeelte, dus ook hier kun je prima een ontbijtje scoren.

 • Napoljonska – Kastanienallee 43
 • Flohmarkt im Mauerpark – Bernauer Str. 63-64

 

Leuk om te doen!
De wijk Prenzlauer Berg in Oost Berlijn is één van de hipste buurten en je kunt hier prima shoppen, street-art bekijken of eindeloos koffie drinken. Maar ook Alexanderplatz is een goede plek om te winkelen. Al zullen hier minder locals komen. Toeristen daarentegen gaan naar Alexnderplatz om de Fernsehturm (televisietoren) te bekijken. Bij helder weer is het leuk om de toren in te gaan voor een goed uitzicht.

Natuurlijk wil je een stuk van de Berlijnse muur zien. Er zijn verschillende delen blijven staan en die van de East Side Gallery is met graffiti versierd. Je kunt vanaf hier ook doorlopen naar Checkpoint Charlie. Dit checkpoint was tijdens de jaren 80 één van de weinig punten waar je wel door de muur heen kon.

Door middel van een rode lijn op straat, kun je zien hoe de muur precies gestaan heeft. Naast de East Side Gallery is de Topographie des Terrors een bijzondere plek om te zien. Hier kun je een tentoonstelling bekijken over de Nazi-misdaden.

In deze wijk zijn een aantal onderdelen van je Berlijnse to-do-list te vinden.

 • De wijk Prenzlauer Berg in Oost Berlijn
 • East Side Gallery – Mühlenstraße
 • Holocaust monument – Cora-Berliner-Straße 1
 • Brandenburger Tor – Pariser Platz 1
 • Reichstagsgebaude – Platz der Republik 1
 • Unter den Linden 
 • Topographie des Terros – iederkirchnerstraße 1

Lunchen
Er zijn zoveel mogelijkheden om te lunchen in Berlijn, dat tips voor dit onderdeel bijna overbodig is. Goed, ik geef er toch één: ga naar ‘Everyday is Sunday’. Al is het maar omdat ik de naam gewoon écht heel leuk vind.

 • Everyday is Sunday – Pannierstraße 40

 

Shoppen
Je kunt shoppen op de Kurfurstenrdamm waar alle grote ketens zitten, maar leuker is het winkelcentrum Bikini Berlin. Een overdekt centrum met kleine conceptstores, koffietentjes en een hoop inspiratie. Je kunt zelfs nog een klein stukje van de dierentuin van Berlijn meepakken op deze manier.

Na een uur shoppen in Bikini Berlin, lust je om 17.00 uur ongetwijfeld een goede cocktail. In het 25 hours hotel zul je op de bovenste etage de Monkey bar vinden. Geniet van een goede cocktail en kijk ondertussen over de dierentuin en stad heen.

 • Bikini Berlin – Budapester Str. 38-50
 • Monkey Bar – Budapester Str. 40

 

Dineren
Berlijn is een grote internationale stad, dus eten kun je er als de beste. Maar waar heb je trek in? Je kunt gaan voor een stuk vlees en een grote pull bier bij de typische biergarten ‘Pfefferbräu’ of heb je meer trek in Vietnamees? De Familie Dang maakt het graag voor je klaar. De Vietnamees is nog geen jaar geleden geopend en is een absolute aanrader. Met een volle maag + genoeg bier aan de avond beginnen voor gemiddeld €20,- per persoon. Ik weet wel waar ik ga eten als ik weer in Berlijn ben.

 • Pfefferbräu – Schönhauser Allee 176
 • Fam. Dong – Torstraße 129

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *